Milyen samponokat érdemes venni?

A hajápolás fontosságáról csak úgy, mint a különféle egyéb szépségápolási szerek fontosságáról is ódákat zengnek. A koffeines, gyógynövényes, ilyen-olyan nyugtató samponoktól roskadoznak az online webshopok nem látható polcai, mégis sokan teljesen tanácstalanok, hogy mit vegyenek meg – és nem, ezen az sem segítene, ha személyesen vásárolnának a drogériában, mert az esetek többségében az emberek nagy része egyszerűen nem tudja eldönteni, hogy mire van szüksége.

Sajnos a hajápolás problémája minden ember esetében egyedi, egyéni problémákkal küzdünk, sajátos hajtörténelmünk van. Amikor a megfelelő sampont kiválasztjuk, és mikor a hajmosások számát kijelöljük, akkor fontos figyelembe venni ezt a múltat. Sok ember mondja azt tévesen, hogy a fejbőrre káros a gyakori hajmosás: persze vannak esetek, amikor a fejbőr rosszul reagál a samponra, a gyakori mosásra. Ezek mind egyedi elbírálású esetek. Viszont az a szempont sem helytálló, miszerint a hajmosás felesleges, mert az ősember sem mosott hajat  – egyrészt hadd ne mondjam el, hogy mit gondolok arról az emberről, aki megelégszik a feltételezett ősemberek igényeinek feltételezett szintjével… nem fogok közönséges elméleteket felállítani, de ha valaki olyan szagokat és állapotokat akar a saját érzékelő szervei közelében tudni, melyek egy ilyen ápolatlan, igénytelen állapotban előfordulnak, annak lelke rajta. De hadd emlékeztessek mindenkit, hogy nem kell messzire menni: egy hajléktalan közelében megvizsgálhatjuk, hogy beindulnak –e az úgynevezett „öntisztító” mechanizmusok. Másodsorban pedig közel sem élünk ma már olyan idilli környezetben, mint anno a feltételezett ősemberünk: mérgező anyagok, kipufogófüst és egyéb szennyeződések keringenek a levegőben, és nap mint nap beivódnak a hajunkba ezek a koszok és szagok. De ha nem lenne így, akkor sem szeretné az ember, hogy a természet minden piszka a fején tanyázzon, élősködőkkel együtt.

A hajmosás elengedhetetlen, és az egyéni problémák figyelembevételével ki tudjuk választani azt a sampon márkát, és azt a típust, illatot, mely a leginkább megfelel a hajunknak, és a fejbőrünknek. A profik azt szokták tanácsolni, hogy először induljunk ki a legnagyobb problémából: korpás-, zsíros haj, érzékeny fejből, gyönge hajszálak, lelapuló hajszálak stb. Ha ez megvan, áttérhetünk arra, hogy vajon csak ez az egy problémánk van –e a hajunkkal. Hiszen lehet, hogy összetett a gond, hogy mondjuk egyszerre zsírosodó és vékonyszálú a haj, és még a hajvégei is töredezettek. Érdemes tehát több terméket választani egyszerre, és kúraszerűen használni őket.